Rauhankasvatus on yhteinen haaste

“Rauhankasvatus herättää pohtimaan ihmisarvoon ja oikeudenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Se vahvistaa yhteiskunnallista toimijuutta ja aktiivista kansalaisuutta”, kuvataan Rauhankasvatusinstituutin etusivulla.

Unesco antoi vuonna 1974 suosituksen yhteisymmärryksen, yhteistyön ja rauhan sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien opettamisesta. Tavoitteena on kehittää erityisesti lasten ja nuorten moraalista ja sosiaalista vastuuta sekä kasvattaa ihmiset ymmärtämään toisiaan yli yhteiskunta- ja kulttuurirajojen.

#Rauha-teemavuodet haastavat seurakunnat rauhankasvatustyöhön kirkon omien arvojen pohjalta. Samalla muistutetaan, että rauhantyö perustuu yhteistyöhön yli rajojen. Rauhaan tarvitaan erilaisten ja eri tavoin ajattelevien ihmisten yhteistä tahtoa ja yhdessä asioihin tarttumista. Silloin kun rauha ja luottamus puuttuvat, rakennetaan rajoja ja muureja. Hyvää ei kuitenkaan synny, jos sitä yritetään vain omissa porukoissa.

Vihapuheesta yhdenvertaisuuteen -koulutus on yhteistyöprojekti

Yksi kirkon teemavuosien yhteistyökumppaneista on Rauhankasvatusinstituutti. Nuori kirkko ja Rauhankasvatusinstituutti tarjoavat tänä ja ensi vuonna nuoriso- ja varhaisnuorisotyön ammattilaisille ja vapaaehtoisille Vihapuheesta yhdenvertaisuuteen -koulutusta.

Rauhankasvatusinstituutin toiminnanjohtaja Riikka Jalonen on aktiivinen verkostoituja ja erilaisten toimijoiden yhteen saattaja. Koulutus ja siihen kehitetyt menetelmät ovat hyvä esimerkki siitä.

Niiden taustalla on kansainvälinen kehittämishanke Outside in – Equipping youth workers to manage and transform hate speech (transforminghate.eu), jossa nuoret ja nuorisotyön asiantuntijat viidestä Euroopan maasta tuottivat keinoja vihapuheen torjumiseen ja turvallisen tilan luomiseen. Mukana oli nuoria eri etnisistä ja uskonnollisista ryhmistä sekä muista vähemmistöistä. Kaikilla oli henkilökohtaista kokemusta vihapuheen kohtaamisesta omassa elämässään, mutta myös vihapuheen torjumisesta ja yhdenvertaisuuden tukemisesta vertaisohjaajana.

Toukokuussa tämä nuorten ja eurooppalaisten asiantuntijoiden yhdessä kehittämä koulutus starttaa kiertueelle ympäri Suomea. Seuraa ilmoittelua tai tilaa oma koulutus!

Kasvatuksella kohti toivoa

Tutussa nuorten veisussa Pekka Simojoki kuvaa voimattomuutta, jota tavallinen ihminen voi kokea: “Rauhaa ei synny ihmisvoimin. Ei lopu väkivaltaisuus. Veli veljeään lyö, rikkaat ravinnon syö, siksi toivomme on Luoja muuttumaton.” Kristittyjä ei ole kutsuttu heittämään hanskoja tiskiin. Tekemistä riittää, mutta “me uskomme tulevaisuuteen, sillä uskomme Vapahtajaan”. Armo edellä toinen toistaan tukien on mahdollista rakentaa yhteyttä.

Riikka Jalonen kuvaa Rauhan puolesta -lehden haastattelussa, että tavalliselle ihmiselle sotien ja konfliktien hahmottaminen voi olla vaikeaa, ja niiden edessä on voimaton olo. “Mutta kun pääsee tukemaan suomalaisia kouluja yhdenvertaisuustyössä, kun löytää nuorisotyöntekijöiden kanssa keinoja puuttua vihapuheeseen, tuntee tekevänsä jotain tärkeää. Ei ahdista niin paljon, koska käsissä on voimakkaat työkalut muutoksen tekemiseen.” Työ aktiivisen, paneutuvan rauhantyön parissa auttaa myös omaan maailmantuskaan, Riikka Jalonen sanoo.

Rauhankasvatusinstituutti ylläpitää laajaa materiaalipankkia rauhankasvatuksen menetelmistä. Tutustu esimerkiksi www.maailmankoulu.fi -portaaliin.

Lisätietoa Vihapuheesta yhdenvertaisuuteen -koulutuksista omalla alueellasi saat tietoa Nuoren kirkon nettisivulta, Kirkon koulutuskalenterista tai Nuoresta kirkosta Suvielise Nurmelta, suvielise.nurmi(at)nuorikirkko.fi

Video ja kuva: Rauhankasvatusinstituutti järjesti maaliskuussa Helsingissä kansainvälisen seminaarin sukupuolisensitiivisestä nuorisotyöstä

Lähteet: Rauhankasvatusinstituutti www.rauhankasvatus.fi, Rauhan puolesta -lehti 2/2017.