MTV:n kokenut toimittaja Rita Strömmer on monelle tuttu nimi ja kasvo. Kysyimme Ritalta, mikä motivoi häntä tekemään yhä uudelleen reissuja eri puolille maailmaa, myös rauhattomiin olosuhteisiin?
Jo aika varhaisessa vaiheessa alakoulussa ajattelin, että haluan nähdä maailman (ei siis maailmaa) ja tehdä sen mieluusti toimittajana. Koin, että koska minulla on vain tämä yksi elämä, se pitää yrittää käyttää hyvin ja siten, että näkee ja kokee mahdollisimman paljon. Ja saa tietoa. Ei tarvitse arvailla ja perustella mutu-tuntumilla. Tutustuu kulttuureihin ja ihmisiin. Tätä olen nyt sitten toteuttanut kohta 30 vuotta, Rita kertoo.
Olet matkoillasi nähnyt monenlaisia olosuhteita. Mitä ajatuksia pahuus sinussa herättää?
Ihmisten hyvyys/pahuus on niin iso osa kaikkea, että silmien sulkeminen pahuudelta ei oikein auta, eikä edes onnistu. Kiinnostavampaa on tietää ja nähdä, miten pahuus toimii. Siksi matka on vienyt joskus myös turvattomille ja sotaisille seuduille.
Mitkä/millaiset asiat tarjoavat Sinulle rauhaa?
Ikä tuo rauhaa ja kiireettömyyttä. Rauha on minulle sisäistä rauhaa ja tunnetta siitä, että kaikki on hyvin. Se tulee varmaankin ainakin osittain itsetuntemuksen kautta. Tiedän, että pärjään tässä maailmassa ja jos en pärjää, minulla on ympärilläni ihmisiä, jotka auttavat. Ei tarvitse esittää mitään eikä pärjätä yksin.
Kuka tai ketkä voisivat olla Sinun esikuviasi?
En ole oikeastaan koskaan “fanittanut” ketään. On kuitenkin paljon ihmisiä, joita arvostan joko persoonana tai toiminnan kautta. Arvostan hienotunteisia ihmisiä, optimisteja ja niitä, joilla on pyrkimys hyvään. Usein nämä piirteet yhdistyvät samassa henkilössä.
Mitä ajattelet väitteestä “Uskonnot saavat enemmän pahaa kuin hyvää aikaan”?
Eivät uskonnot itsessään saa pahaa aikaan vaan ihmiset, jotka muokkaavat ja tulkitsevat niitä omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Uskonnot eivät sodi, vaan ihmiset sotivat. Sotien taustalla vaikuttavat poliittiset intohimot, kuten vallanhimo tai talous, joko rahan puute tai puhdas ahneus.
Nuoria on tänään enemmän kuin koskaan – 1,8 miljardia. Ja heidän suhteellinen määränsä maailmassa jatkaa kasvamistaan. Mitä haluaisit sano niille nuorille, jotka pohtivat sitä, kannattaako paremman maailman puolesta nähdä vaivaa?
Täytyy uskoa siihen, että nuoret eivät ole menettäneet toivoaan maailman suhteen ja meidän aikuisten töppäilyjen vuoksi. Kyllä maailman puolesta kannattaa nähdä aina vaivaa. Vaikka koulutus ei tunnu tällä hetkellä olevan muodissa, toivon, että siitä tulee vielä trendikästä ja se saadaan ulottumaan kaikille lapsille ja nuorille. Onneksi digiaika, joka lienee oman sukupolveni suurin saavutus. Se on oikeastaan se ainoa tie, millä maapallo voi selvitä. Yhdessä.
teksti: Jarmo Kokkonen, editointi Juho Niemelä
kuva: Rita Strömmer