Niin kuin kaikki korkeamman asteen opiskelijat minäkin koin opiskelujen alun jännityksen. Ensimmäiset viikot menevät verkostoituessa muiden kanssaopiskelijoiden kanssa mitä erikoisimmissa tapahtumissa. Päivisin kuivakat orientoimisluennot kääntyvät iltaisin riehakkaiksi opiskelijatapahtumiksi, joissa muihin ihmisiin saa aivan toisenlaisen yhteyden kuin luentojen välisillä kahvitauoilla. Ei ole ihme, että aloittavien opiskelijoiden tukihenkilöt tuutorit suosittelevat jokaista opiskelijaa liittymään koulun jälkeisiin aktiviteetteihin ainakin ensimmäisten viikkojen ajan. Vaikka itsestä tuntuisi siltä, että ”tää ei oo mun juttu” kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Ensimmäisistä opiskelijatapahtumista saa muistoja, jotka voit muistaa koko loppuelämän. Kenenkään en ole kuullut katuvan sitä, että olisi näihin tapahtumiin osallistunut.
Muutaman viikon jälkeen arki tasoittuu ja moni alkaa miettimään, miltä haluaa arkensa näyttävän. Jaksaako vielä olla iltoja myöhään muiden ihmisten kanssa vai haluaako ennemmin rauhoittua ja ottaa aikaa itselleen? Miten löytää omaan arkeen rytmi, jonka kanssa on helppo suorittaa opintoja eteenpäin ja nauttia elämästä? Korkean asteen opinnoissa korostuu aina oma-aloitteisuus. Lukujärjestys ja aikataulut ovat viikoittain vaihtuvia ja oma aikatauluttaminen korostuu valtavasti. Jos oma opiskelu on vain päivästä päivään elämistä ilman pidempää suunnittelua, voi opiskelu tuntua jatkuvalta deadlinien kanssa kamppailulta. Tästä voi olla tuloksena ylimääräinen stressi ja aikaa voi valua hukkaan esimerkiksi tekemättömistä tehtävistä murehtimiseen. Tekeminen on harvoin myöskään tehokasta, jos asioita tekee stressin alaisena. Tulosta voi toki syntyä, mutta kiireisen ihmisen ratkaisut ovat harvoin luovia, sellaisia että uskallettaisiin tehdä jotain uutta. Aita ylitetään monesti sieltä, missä se on matalin.
Opinnoissa avain menestykseen lieneekin onnistunut opintojen suunnittelu. Kun kaikelle on varattu aikansa ja paikkansa, niin aikaa jää myös vapaa-ajasta nauttimiseen. Sanonta ”hyvin suunniteltu, puoliksi tehty” pätee siis täälläkin. Jos koet, että sinulla on jatkuvasti kiire, kannattaa miettiä omaa ajankäyttöä syvästi. Ehkä ajankäyttöäsi miettimällä, löydät arjen sointuvan rytmin, sisäisen rauhan.
Oskari Akkanen
1. vuoden liiketalouden opiskelija