Kuva: Joe Raedle/Getty Images

Nuorten aseiden vastainen liike saa aikaan muutoksia Yhdysvalloissa

Usein ajatellaan, ettei yksi ihminen voi paljon vaikuttaa. Maailmalta löytyy kuitenkin lukemattomia hyviä esimerkkejä siitä, miten yksityisten ihmisten yhteisellä aktiivisuudella voidaan muuttaa maailmaa.

Nuorten itsensä organisoima aseiden vastainen liike Yhdysvalloissa on yksi hieno esimerkki. Floridan kouluampumisista syntynyt liikehdintä huipentui satoja tuhansia ihmisiä koonneeseen March for Our Lives -marssiin Washingtonissa ja yli 800 muussa kaupungissa.

Floridan tapauksen jälkeen itse kouluampumisen kokeneet, uhrit ja aseellista väkivaltaa pelkäävät nuoret nostivat rohkeasti oman äänensä ja vetosivat suoraan koko yhteiskuntaan turvallisen elämän puolesta. He kertoivat pelostaan koulussa, kadulla ja elokuvissa. He kuvasivat aseiden uhkaa lasten ja nuorten elämässä ja vaativat muutosta: Look at our future – Don’t kill it!

Mielenosoitusten perussanoma puhuttelee kaikenikäisiä, ja liikehdintää on verrattu jopa mustien ihmisoikeuksia vaatineisiin protesteihin. Niillä oli suuri merkitys yhteiskunnallisen murroksen käynnistymisessä. Myös nuorten tuleva äänioikeus on saanut poliitikot herkälle korvalle. Aselakien uudistamista edistetäänkin nyt jo monella rintamalla.

YLE:n haastattelema nuorisotutkija Tomi Kiilakoski sanoo, että liikehdinnässä on poikkeuksellista se, että monet tahot poliitikoista tiedotusvälineisiin pitävät sitä kansalaisyhteiskunnan voimannäyttönä. Mielenilmaukset nousivat vahvasti nuorista itsestään. Usein alaikäisiä koskevissa välikohtauksissa vanhemmat, viranomaiset ja muut sivulliset käyttävät puheoikeutta. Nyt nuoret halusivat ottaa itse äänivallan ja puhua koko yhteiskunnalle.

Ja sillä näyttää olevan suuri merkitys. Tomi Kiilakoski kiinnittää YLE:n haastattelussa huomiota siihen, ettei näillä nuorilla ollut mitään valtakunnallista poliittista asemaa, vaan he pystyivät kaappaaman kansakunnan huomion omalla sosiaalisen median käytöllään. Ihmisten samaistumista liikkeeseen helpottaa Kiilakosken mukaan myös se, että viesti ohittaa puolueet ja järjestöt ja puhuu asiastaan tässä ja nyt.

March For Our Lives:n loivat ja sitä innoittavat ja johtavat koululaiset kaikista etnisistä, uskonnollisista ja sukupuolisista ryhmistä ympäri maan. Emme enää aio istua odottamassa, että joku toinen alkaisi toimia joukkoampumisten epidemian pysäyttämiseksi.

Tehtävämme on vakuuttaa, ettei mikään muu poliittinen agenda ole tässä maassa ajankohtaisempaa kuin tehokkaasti aseellista väkivaltaa ehkäisevän lainsäädännön pikainen hyväksyminen. Vaadimme, että oikeudenmukaiset johtajat molemmista puolueista nousevat kapinaan yleisen turvallisuuden takaamiseksi.

(Ote March For Our Lives -missiosta vapaasti suomennettuna)

Lähteet: YLE uutiset 28.3.2018 https://yle.fi/uutiset/3-10133473 ja https://marchforourlives.com