VIIKKO 49/2019 – Luonto, Raamattu ja sinä

Kiinnostaako luonto sinua? Entä ympäristöasiat?

Ympäristöasioiden painoarvo on ratkaisevasti muuttunut viime aikoina. Joskus aiemmin saatettiin ajatella, että ympäristöasiat ovat jonkin erillisen ”ympäristöväen” kiinnostuksenkohteita.

Nyt ympäristöongelmien määrä on jo niin suuri, että käytännössä kukaan ei onnistu kokonaan välttymään niiltä, etenkään ilmastonmuutokselta. Monet kärsivät eriasteisesta ympäristöahdistuksesta: vaikeista tuntemuksista, jotka johtuvat merkittävässä määrin ympäristöongelmista.

Raamatusta löytyy runsain määrin aarteita luontoon ja ympäristöasioihin liittyen –yllätyksiäkin. Raamatussa on kuvausta alueellisista ympäristöongelmista: metsien ylihakkuusta ja luonnonresurssien ylikäytöstä. Mutta ennen kaikkea Raamattu käsittelee ympäristöteemaa syvätasolla. Sen tekstit tarjoavat heijastuspintoja ihmisen, muun luonnon ja pyhän suhteesta.

Raamattu kertoo elämästä toivon ja epätoivon välisessä jännitteessä, jossa ihminen kuulee Jumalan sanaa.

Lukuohjelman on kirjoittanut pastori ja ympäristötutkija, TT Panu Pihkala.

Lukuohjelma koostuu kahdeksasta jaksosta, joissa Pihkala avaa Raamatun luontoon liittyviä aarteita ja haastaa samalla lukijaa pohtimaan omaa paikkaansa osana luomakuntaa. Lukuohjelma on vapaasti saatavilla Piplia-sovelluksessa, jonka voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi.

Pohdittavaksi:

– Mitä tiedät tai muistat Raamatun luontopuheesta ennen lukuohjelman aloittamista?

– Mitä luonto merkitsee sinulle?

– Millä tavoin ympäristökysymykset vaikuttavat elämääsi?

Leave a Comment