Jo pieni hetki luonnossa rauhoittaa, parantaa mielialaa ja tukee yhteisöllisyyttä – Suomen luonnon päivä 31.8

Paha mieli ja kireys heikentävät niin omaa hyvinvointia kuin rakentavaa toisten kanssa toimimista. Usein riidan ja kahnauksen takana onkin huono mieli ja stressitila. Selvitysten mukaan myös yhä nuoremmat kokevat stressiä esimerkiksi koulusta ja omasta asemastaan kaveripiirissä.

Suomen luonnon päivää vietetään 31.8. – pian koulujen ja syksyn kiireiden alettua – eikä syyttä. Jo viiden minuutin oleskelun luonnossa on todettu parantavan mielialaa ja vähentävän stressiä huomattavassa määrin. Luonnossa liikkuessa negatiiviset ajatukset ja arjen huolet irrottavat nopeasti otteensa. Tutkijoiden mukaan luonnossa oleminen lisää mielihyvää, elinvoimaisuutta ja tyytyväisyyttä sekä vahvistaa luovuutta ja kykyä omaksua uutta tietoa.

Paitsi että luontoa voi käyttää oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen, se tarjoaa myös mitä parhaan pedagogisen kumppanin lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen. Luonto voi vahvistaa itsetuntoa ja auttaa omien voimavarojen löytämisessä. Myös yksinäisyyteen luonto tarjoaa helpotusta. Luonnossa vahvistuu taju siitä, että kuulun suurempaan kokonaisuuteen, paikkaan, ja kaikkien elollisten yhteyteen.

Luonnossa ryhmäkin toimii toisin kuin sisätiloissa. Nuotiolla istuttaessa on hyväksyttyä olla hiljaa yhdessä. Luonnossa liikuttaessa yhteisö ikään kuin laajenee: puut, kivet ja kannot ovat osa joukkoa, jotka on otettava kulkiessa huomioon. Kanssakulkijoiden tukeminen ja auttaminen ovat metsässä ja polulla usein luonteva osa kanssakäymistä: puron ylityksessä kaikki tarvitsevat toisen kättä tueksi. Roolit muuttuvat metsässä helposti toisiksi, ja arkiroolit unohtuvat. Arka voi huomata olevansa taitava ja erilaiset, mutta samaa tahtia kulkevat voivat löytää uudenlaisen ystävän. Luonnon mieltä voimaannuttava vaikutus avaa siis uusia mahdollisuuksia myös yhteisöllisyyden kokemiseen.

Suomen luonnon päivä on myös liputuspäivä. Liputetaan yhdessä luonnon hoitavan ja eheyttävän voiman puolesta!

Juttu: Suvielise Nurmi
Kuva: Juho Niemelä

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *