Yökoris: toimintamalleja soveltamalla Yhdysvalloista ja Saksasta Suomeen ja Suomesta Libanoniin

Yhdysvalloista Saksan kautta Suomeen 20 vuotta sitten levinnyt Yökoris-toimintamalli on tapa kohdata eritaustaisia nuoria siellä missä he liikkuvat. Toiminnan keskeisenä ideana on kaikille avointa vapaa-ajantoimintaa, johon on helppo tulla mukaan. Aktiviteetit rakentuvat musiikin ja liikunnan ympärille, mutta keskiössä ovat yhdessäolo ja kohtaamiset – eivät suoritukset koripallokentällä. Vuosien saatossa Yökoris-toiminnalla myös on ehkäisty nuorten syrjäytymistä, tarjottu työpaikkoja ja integroitu maahanmuuttajataustaisia nuoria yhteiskuntaan onnistuneesti.

Nyt Yökoris kasvaa kun HNMKY:n Helsingissä tarjoama toiminta aloitettiin kesäkuun alussa Turun NMKY:n toimesta myös Turun suurimmissa maahanmuuttajalähiöissä Varissuolla, Pansiossa, Halisissa ja viikoittaisena ja ympärivuotisena. Hankkeen koordinaattori kertoo, että “konsepti on yksinkertainen: nuoret kokoontuvat aina vähintään 2–4 palkatun ohjaajan valvonnassa pelikentälle pelailemaan DJ:n soittaessa taustalla musiikkia.” Toiminta on suunnattu ennen kaikkea 14–23-vuotiaille nuorille: “Jonkinlaisen liikkumisen ympärille Yökoris aina rakennetaan, mutta pakko ei ole pelata. Saa tänne tulla hengailemaankin.” Toimintaan etsitään myös lisää ohjaajia. Aiheesta kirjoitti muun muassa Turun Sanomat.

Vuonna 2017 toimintamallia alettiin soveltaa myös Suomen YMCA:n ja Libanonin YMCA:n yhteisessä ja Ulkoministeriön rahoittamassa kehitysyhteistyöhankkeessa. Hankkeen yksi keskeinen tavoite on edistää libanonilaisen isäntäyhteisön ja syyrialaisten pakolaisten sopuisia suhteita jännittyneessä tilanteessa. Urheilu ei kuitenkaan ole ihmelääke vaan sitäkin on työkaluna jatkuvasti kehitettävä. Esimerkiksi Libanonissa erityistä huomiota täytyy kiinnittää siihen, kuinka liikuntatoiminta pidetään avoimena kaikille ja osallistumisen kynnys matalana jakautuneessa yhteiskunnassa, kuinka varmistetaan myös tyttöjen yhtäläinen osallistuminen ja kuinka käsitellään pelin tuoksinassa kuumentuvia tunteita. Kun nämä seikat huomioidaan, on tällaisilla aktiviteeteilla mahdollista edistää eri ryhmien välistä rauhanomaista yhteiseloa yhden aikamme traagisimman konfliktin keskellä.

Juttu & kuva: NMKY

Lisätietoja:

Yökoris-toiminta yhdistää liikunnan avulla nuoria yli kielirajojen

Kansainvälisyyttä – Syyria